Uitfasering R22 koudemiddel

R22 freon koude middelverboden
R22 freon koude middel verboden met ingang van januari 2015

Uitfasering van R22 Airco m.i.v. januari 2015

De levensduur van een airconditioning installatie, zoals een split-unit of een VRF systeem, is ongeveer 8 tot 12 jaar. Hierdoor zijn de meeste systemen die uitgevoerd zijn met het koudemiddel R22 verdwenen omdat het produceren van airconditioning systemen met het koudemiddel R22 al sinds het jaar 2001 verboden is. Dit is dus al langer geleden dan de gemiddelde levensduur.
Wat moet ik met mijn R22 airconditioner?
Indien u nog wel over een airconditioning installatie beschikt dat is uitgevoerd met R22 bestaan er meerdere mogelijkheden die u kunt ondernemen om niet voor problemen komen te staan na 01-01-2015.

Optie 1 – Retrofit
U kunt het systeem onderwerpen aan een retrofit maar dit is in bijna alle gevallen duurder in verhouding dan het systeem te vervangen. Dit heeft vooral te maken met de eerder aangegeven levensduur van een airconditioner. Het zou immers zonde zijn dat korte tijd na het vervangen van het koudemiddel, en er dus kosten gemaakt zijn, de installatie defect raakt.

Optie 2 – Vervangen
De keuze om de airconditioning installatie te vervangen is in meerdere opzichten een goede keus. Zo zijn nieuwe airconditioners energie zuiniger waardoor dat scheelt in uw portemonnee maar is een nieuwe installatie ook een duurzamere oplossing doordat het minder belastend is voor het milieu. Tevens is het vaak mogelijk om het bestaand leiding werk en de elektronica kabels opnieuw te gebruiken. Mitsubishi Electric heeft hier bijvoorbeeld een speciale serie voor ontwikkeld genaamd ‘Cleaning Free’. Doordat deze systemen zijn uitgerust met ‘HAB-olie’ bestaat er geen kans dat er klont vorming in de olie ontstaat.

Optie 3 – Geen actie ondernemen
Het is mogelijk om voor 01-01-2015 geen actie te ondernemen en de airconditioner gewoon door te laten draaien. Zolang er geen lekkage of defect ontstaat zal u geen problemen ondervinden aan de uitfasering. Mocht er zich onverhoopt toch een probleem voordoen waarbij het systeem opnieuw gevuld dient te worden met het koudemiddel R22 dan is dit verboden waardoor het systeem onbruikbaar word. U zult dan alsnog een nieuw systeem moeten laten installeren.

 

Vrijblijvend advies Contact

Visit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram